Ragnarök – En Betraktelse

1418
Gästkrönika - Ragnarök - En Betraktelse

Inte mycket i vår tro och sagorna är så mytomspunnet och diskuterat som Ragnarök. Här tänkte jag ge min syn på händelsen, är det jordens undergång, slutet på allt, eller något helt annat?

Jag ser Ragnarök som slutet på en cykel, en cykel som kommer igen, börjar om och om igen. Inte heller ser jag Ragnarök som en världsomspännande händelse. Ragnarök kan vara en väldigt lokal företeelse, allt från ett samhälle , ett område, en stad eller så stort som ett land eller många länder. Kanske även hela jorden.

Att jag ser det som lokala företeelser beror på många saker. Men först att våra förfäder var väldigt jordnära och med den kunskap dom hade så såg dom mest såklart till sitt eget och det dom som kunde hända dom. Inte till globala händelser.

Vad är då Ragnarök? Ja, slutet på en cykel. Något som slutar eller går under och som måste börja om igen. Med nya förutsättningar. När ett samhälle blir för välmående slutar folk fokusera på det som är viktigt och börjar engagera sig i triviala saker som upptar all deras tid istället för basal överlevnad. Istället för att leta mat, bygga hus, odla mark osv så börjar fokus flyttas till dekadens och känslor.

Den som har en kurrande mage konstant bryr sig föga om annat än det som är viktigt.

Vi ser det historiskt gång på gång hur mönstret upprepas.
Dåliga tider skapar starka män
Starka män skapar bra tider.
Bra tider skapar veka män
Veka män skapar dåliga tider

Cykeln går runt.

Romarriket, det största imperiet vi haft föll inte samman av yttre påstötningar utan av inre konflikt, dekadens och galenskap. Ledare som utnämnde sig till gudar, gifte sig med familjen, hade hästar som rådgivare och även tände eld på sin egen huvudstad.

Egypten detsamma, Nog för att pyramiderna är mäktiga, men man kan lätt undra om folket tyckte dom var en bra prioritering att lägga enorma resurser på. Allt för sina ledare som kallade sig gudar och var okränkbara i sin maktfullkomlighet, där dom i sin iver att vara vackra smetade bly i ansiktet som ledde till galenskap, familjegiftemål mellan syskon osv tills det föll samman.

Atlantis, enligt sägen ett välmående teknologiskt samhälle som föll samman i havet.

Sodom o Gomorra i bibeln, två städer som som flöt av överflöd och rakt ned i dekadens, som kollapsade inifrån.

Det finns många fler exempel på Ragnarök i historien såklart. Men detta känns som det är det som nu håller på att drabba oss.

Bröder skola kämpa mot bröder … ingen gång har väl samhället varit så polariserat och fyllt med konflikter som nu. Tidigare arbetskamrater vänder varandra ryggen över åsikter. Folk öser ur sig galla över varandra på sociala medier.
Dekadensen är här, folk talar och grälar mer om menskonst i tunnelbanan, regnbågsfärgade spårvagnar och stora blå penisar på husväggar än husbyggen när vi har bostadsbrist, självförsörjandegraden som sjunkit drastiskt senaste decennierna. Eller andra väldigt viktiga saker. Helt plötsligt har vi mängder med mäniskor som på allvar tycker detta är det viktigast i deras liv. Som kan tjafsa och härja om detta i timmar. Resultatet är att kaoskrafterna växer konstant. När dom blir för starka kommer ulven lös och Ragnarök är ett faktum.

Det är alltså vi människor som har makt över vår Ragnarök, Vi måste välja. Ska vi mata kaoskrafterna mer tills det inte finns någon återvändo. Eller ska vi arbeta tillsammans för det som är viktigt och det som kan hjälpa vårt samhälle framåt istället?

För mig är det enkelt. Jag vill ge våra barn ett tryggt land att växa upp i, en plats på jorden där dom kan vara trygga och få leka fritt. En plats som är vår och ingen annans.

Men ska det bli verklighet måste vi sluta fokusera på menlösheter och börja hjälpas åt att dra vårt strå till stacken. Jag gör allt jag kan, vad gör du?

Gå med i NAS, Vi kommer aldrig ge upp, aldrig sluta kämpa för Vår tro, arv, ursprung och kultur.
Om inte vi kämpar för det så kommer ingen annan göra det heller och då kommer Ragnarök garanterat och då är allt våra förfäder kämpat för förlorat.

Hell Asatro
Hell NAS

/Stenar S
2019-11-23

Föregående artikelNytt på Hemsidan: Hälsningsfrasen Hell
Nästa artikelNAS ställer in öppna /offentliga blot