Tio viktiga platser att besöka: Skedemosse, Öland

1378
Tio viktiga platser att besöka: Skedemosse

Utan inbördes rangordning är här tio av dom viktigaste platserna i Sverige att besöka för både asatroende och historieintresserade. Den här listan kan komma att utökas och anser ni att någon plats bör vara med så maila gärna in till [email protected]

Skedemosse är en numera utdikad mosse i Gärdslösa socken på Öland som är fyndplatsen för Sveriges största ansamling av vapenoffer.
Har man då “bara” hittat vapen här?
Nej långt ifrån mest kända fyndet här är guldfyndet på 1,3 kg dessa är 7 halsringar som nu återfinns hos Historiska museet i Sthlm.
Svärd, spjut och pilspetsar är funna och en mängd ben av offrade hästar samt människor även barn.
Dessa offer är daterade 250 – 500 talet. Alltså under folkvandringstiden.
Hästarna visar spår av skelettskador i samband med de rituella offren.
Man har hittat ben från 30 offrade människor där
den äldsta är från förromersk järnålder och de yngsta från sen vikingatid.

Nya rön så tror man att man har haft hästkapplöpning vid Skedemosse då den grunda sjön hade en naturlig hippodrom p.ga två strandvallar på Öland som möts där. (Skede ordet har gammalt ursprung och hade från början främst en rumslig omfattning i meningen sträckan mellan två vägskäl eller landmärken.
De folkfester med hästen i centrum som skedet avsedde omfattade också från början hingsthetsning eller kapplöpning.)

Troligen så fanns det en fornborg precis vid hippodromen som än idag heter Kvinnö och eftersom många Asa gudinnor har med våtmarker att göra så är det väl inte helt fel att anta att här är det frågan om dyrkan av våra gudinnor?
Nära Skedemosse har man hittat bebyggelse och gravfält från denna tid och man kan förstå att själva mossen var av yttersta vikt.

Man offrade en hel del vapen så antagligen har ölänningarna fått försvara sina rikedomar mot invanderande folk från både norr, öster och väster och med tanke på det enorma fynden av vapen så var ölänningarna troligen svår slagna, guldet har säkerligen offras som tack för seger och tryggad framtid åtminstonde för ett tag.

Av Skedemosse så är bara en liten del utgrävt så det finns säkert mycket att finna och många svar som skulle besvaras om pengar kom fram till en omfattande utgrävning och detta gäller inte bara Skedemosse utan tyvärr på många ställen runt om i vårat land, tänk om man hade haft lika omfattande utgrävningar på dessa platser som man har haft/har på Birka, så mycket mer vi skulle veta om våra förfäder och mödrar.
Min egna uppfattning är att det är en ren skandal att inte göra mer utgrävningar än vad som görs, dels så skulle vi få reda på mera om den tidens människor och det liv dom levde dels så skulle risken för plundringar minska drastiskt.

Peter Kåhl Riksblotsansvarig Nordiska Asa-samfundet.