Tio viktiga platser att besöka: Vitlycke, Bohuslän

1060

Utan inbördes rangordning är här tio av dom viktigaste platserna i Sverige att besöka för både asatroende och historieintresserade. Den här listan kan komma att utökas och anser ni att någon plats bör vara med så maila gärna in till [email protected]

Vitlycke är ett enormt hällristningsområde mitt i Tanums världsarv vid Bohuslän. 

Vad kan då hällristningarna betyda? 
Kort och gott men tråkigt är att ingen vet med säkerhet bronsålderns språk som viskar till oss från bergshällar och klippor till enstaka stenar gäckar forskarna än idag. 

Men man kan fantisera och jag tror att om vi fantiserar att det är tecken från gudarna så är vi nog inte så långt borta. 
På Vitlycke hällen så kysser kärleksparet varann är det en förälskad yngling som knackat in sig själv och sin älskade? 
Frej och Freja säger vissa men hur ok var det med incest på bronsåldern? 
Snarare Frej och Gerd skulle jag tro, Frej fick sin Gerd till slut men till ett högt pris och Guden saknar sitt svärd vid Ragnarök.

Den stora mans figuren med spjutet vem är det? Oden säger vissa Tyr säger andra själv tror jag på Oden, Allfadern har ett spjut vid namn Gungnir medan Tyr har ett svärd. 

Alla solhjul som finns avbildade till Sols ära eller Sunna om ni så vill. 
Den långa ormen med figuren framför sig som står med händerna över huvudet och i min fantasi så är det Tor som manar Midgårds ormen till kamp “kom och ta mig din förvuxna mask” 
Tio viktiga platser att besöka: Vitlycke, Bohuslän
Man kan skriva mycket om detta världsarv men bäst är om man använder sin egen fantasi och tittar på dessa fantastiska ristningar. 
Inte tror jag att dessa har ristas bara för att några inte hade något annat för sig, nej jag tror att denna plats var så pass viktig och dåtidens människor ville här hålla sina viktiga fester och beslut, här var närheten till gudarna närmast kanske när Sol/Sunna sjönk i havet och vattnets glittrande små stjärnor speglade sig mot ristningarna och tillsammans med eldens sken fick figurerna att dansa framför folket. 

Gör dig själv en tjänst besök platsen och skjut inte upp det. 

Peter Kåhl Riksblotsansvarig Nordiska Asa-samfundet.

Föregående artikelTio viktiga platser att besöka: Drottning Omma på Omberg
Nästa artikelBlotförättare