Tio viktiga platser att besöka: Drottning Omma på Omberg

2167
Tio viktiga platser att besöka:Drottning Omma på Omberg

Utan inbördes rangordning är här tio av dom viktigaste platserna i Sverige att besöka för både asatroende och historieintresserade. Den här listan kan komma att utökas och anser ni att någon plats bör vara med så maila gärna in till [email protected]

Omberg, som hetat så sedan 1736, har haft många stavningar genom tiderna: 1272 Ammobiaerh, senare Amobaerg och Amaberg. Berget sägs enligt sägnerna vara gudinnan Ommas helgedom. Hon har troligen också haft namnen Amma och Ama.

Vem var då drottning Omma?
Har hon funnits?
Det är väl inte omöjligt att hon faktiskt har gjort, förr i tiden berättade man sin historier från generation till generation och naturligtvis så blev historierna också annorlunda varje gång det är bara testa leken när man viskar en sak till en person sen ska personen ifråga upprepa det till nästa och när det är den sista tur så stämmer inte historien alls.

Folket blotade till drottning Omma för att få ta del av hennes spådomar och för att få beskydd, när kyrkans män kom och förbjud detta så fortsatte folket att blota till hennes ära när månen är full.
Drottning Omma är också känd under namnet “dimmornas drottning” som har med att göra att hennes friare, en jätte omkom när han skulle fria till henne.
Drottning Omma blev så ledsen att hon kom att gråta i evig tid. Än idag faller hennes tårar ner i Rödgavels grotta. Ibland gråter Omma så mycket, att det bildas dimma över berget.

Drottning Omma kunde skifta hamn alltså hon kunde bli i detta fall en fågel en berguv, när folks henne så hade hon alltid en berguv mask för ansiktet så ingen vet hur hon egentligen såg ut.

När drottning Omma blev gammal så övertogs hennes roll av en ung flicka som hade blivit upplärd i konsten att vara drottning Omma den gamla Omma offrade sig själv genom att hoppa från stupet och på så sätt trodde folk att Omma alltid var ung.
Är det drottning Ommas svinstia dörr som är uppsatt vid Rogslösa kyrka?
Det sägs att märken efter svin tänder finns på dörren…
10 viktiga platser att besoka Drottning Omma 03

Karin Thelander har i ”Förtappade systrar” skrivit en dikt härom:

”Uråldriga Omma
är överallt
fanns före allt.
Läker i läkande örter
helar i heliga källor
grönskar i groende gräs.”

Verner von Heidenstam ger sin beskrivning av Omma som Odens maka i boken ”Skogen susar”. I folkmun sägs det att Ödeshög från början hette Odens hög. Kan det finnas spår av en gammal fruktbarhetskult på Omberg?

Peter Kåhl Riksblotsansvarig Nordiska Asa-samfundet

Föregående artikelTio viktiga platser att besöka: Skedemosse, Öland
Nästa artikelTio viktiga platser att besöka: Vitlycke, Bohuslän