Religion

religionVår religion asatron är baserad på många Gudar, alla med olika egenskaper och dyrkade av olika grupper. Vi baserar våran tro på den poetiska Eddan som består av verser och dikter som härstammar ända tillbaka till 800 talet. Även fast Eddan är skriven senare än den här tiden så är innehållet mycket äldre. Eddan innehåller bland annat texter om den stora folkvandringstiden mellan åren 375-568.
Vi är dock inte enbart fokuserade på den poetiska eddan utan även Islänningasagorna är en central del i vår tro. Framförallt är dom viktiga historiska dokument över livet på den tiden.

Den Nordiska asatron har sina rötter tillbaka ända till bronsåldern där man hittat fynd som tyder på dyrkan av blixten och yxor som slungade blixten.

Vi utövar en reformerad och samhällsförenlig asatro utan offer av levande djur eller andra våldsamma inslag.
Dom gamla nordborna ansåg att man skulle dö i strid för att få komma till Valhall och festa sida vid sida med Gudarna. Vi tror dock på den intellektuella striden. Striden för bevarandet av våra seder och bevarandet av vårat ursprung. En modern asatroendes kamp förs på det intellektuella planet. För att stå upp för sina åsikter, sina rötter, för att inte bli nedtryckt eller få sin religion hånad. Samt att sprida ordet om tron och samfundet för att vi ska leva vidare och växa oss starkare.

Den högsta och visaste Guden är Allfadern Oden! Han har många namn och är skaparen av Jorden (Midgård) Han har flera barn varav den mest kända är Tor, Åskguden. Tor är också den mäktigaste Guden.

Centrumet av allt är Yggdrasil. Världsträdet. En Ask som även kommer att stå fast efter Ragnarök.

Ragnarök är domedagen, den yttersta dagen inom asatro. När Ragnarök inträffar kommer allt ställas på ända. Människorna kommer strida sida vid sida med Asarna. Ragnarök är slutet på mycket men inte jordens totala undergång. Efter Ragnarök kommer återstående gudar och människor att börja om igen.

Asatron är byggd runt uppfattningen att Gudarna är våra vänner och följeslagare. Gudarna fördömer oss inte utan hjälper och stöttar oss i vår vardag och när vi behöver deras hjälp.solnedgång
Asagudarna guidar oss och ger oss vägledning. Dom är oss ständigt närvarande.

Vi är heller ingen bokstavsreligion utan var och en har ganska fria tyglar inom religionen. Vi sätter inga strikta regler för när och hur man i sin vardag ska hänge sig. Utan det får var person avgöra helt själv.
Däremot vid officiella sammankomster ber vi er visa vördnad för de artefakter och gudabilder samt seder som framförs.
En viktig del för oss är bevarandet av våra urnordiska traditioner och vårat ursprung. Så att de inte ska försvinna in i tidens glömska. Det är så mycket omkring oss i vår vardag som kommer från asatron och vikingarna men alldeles för många har glömt varför vi har dessa traditioner eller var dom kommer ifrån. Som varför vi har Julbockar i våra hem. Eller varför vi har en midsommarstång.


Kontaktinformation eller om du vill engagera dig
E-post: [email protected]
Tel: 08-519 70 720