Ulfva Hvidegaard – Ny Thegn i Danmark

168
Ulfva Hvidegaard - Ny Thegn i Danmark

English

Med hennes engagemang, energi och vilja för att stärka Asatron i våra länder och gemenskapen mellan danska och svenska fränder och fränkor hälsar vi Ulfva Hvidegaard välkommen som Thegn för Nordiska Asa-samfundet i Danmark.

Det var i samband med blotlagen Gungnir och Draupnirs midvinterblot som Ulfva utnämndes som Thegn i Nordiska Asa-samfundet, hon är därmed kontaktperson i Danmark för Nordiska Asa-samfundet. En thegn fungerar som en DBA (Distriktsansvarig) och innehar samma ansvar och arbetsuppgifter som en DBA fast utanför Sveriges gränser.

Här följer en presentation av Ulfva – Thegn i Danmark:

Thegn Danmark Ulfva Hvidegaard

Ulfva Hvidegaard heter jag, och jag har den äran att vara Nordiska Asa-samfundets thegn för Danmark. Jag är 61 år gammal, dansk med svenska anor på min mammas sida, då min morfars släkt är från nordöstra Skåne.

Sedan barnsben har jag sökt mig till naturen, och vandringar i skogen och i fjället har alltid format mitt sätt att organisera mitt liv. Jag vandrar ensam, jag tältar och jag föredrar att vandra i norra Sverige, där jag känner mig hemma. Jag passar bäst för en säsongsbetonad nomadtillvaro, där man har ett vinterhem och strövar på sommaren.

På det religiösa planet kommer jag från en normal dansk bakgrund, där man per automatik är medlem i ”den danske folkekirke”, utan att man betraktar sig själv som kristen eller någonsin går i kyrka, men för mig var det viktigt att utträda ur ”folkekirken”, vilket jag gjorde, när jag fyllde 18 år. När det kommer till asatron, är det något, jag har känt till sedan barnsben; man hörde ju om gudarna i skolan, och min morfar, som var gammal sjöman, och som ofta tog mig på långa turer i naturen, gjorde Eddans berättelser lite extra spännande för sitt barnbarn. Eftersom min morfar var rödhårig som jag själv, antog jag faktiskt ett tag som ganska liten flicka att vi var i släkt med den där rödhåriga Tor med getterna.

Ulfva Hvidegaard Ny Thegn i Danmark

Men det blev inte religiöst för mig som barn, gudarna var liksom övernaturliga vänner eller hjältar. Det fanns inga gudar i min barndom, bara naturen. Däremot ledde mina studier till ett intresse för buddhism, och under ett antal år var jag praktiserande zenbuddhist med intensiv meditationsövning och längre vistelser i zenkloster. Så småningom gick det upp för mig, att jag måste hitta tillbaka till min egen tradition, och när mi förkärlek för friluftsliv började ta över igen, kom de nordiska makterna att uppta mer och mer av min tid. Det blev religiöst, jag började blota till gudarna, när jag var i skogen, men i många år kände jag inget behov att söka upp andra asatro eller gå med i en asatroförening.
Detta gjorde jag först i 2017 då jag blev medlem av Forn Siðr, och i 2020/21 da jag blev medlem av NAS. Jag blev medlem i både i FS och NAS, för att jag ser det som lite konstigt, att den nationella tillhörigheten inom Norden skulle spela någon avgörande roll för oss som asatro. Trots regionala skillnader mellan de nordiska länderna är asatron gemensamt nordiskt arv, och jag menar, att det är nödvändigt att koppla ihop asatron i Norden för att säkra den i framtiden och hindra, att den igen trängas undan med makt eller späds ut till oigenkännlighet i globaliseringens tidsålder.

Så länge asatron i de enskilda länderna tänker snävt nationellt snarare än gemensamt nordiskt förblir vi sårbara. Jag skulle gärna vilja, att asatro i de enskilda nordiska länderna inte grupperar sig efter politiska landsgränser, utan snarare efter hur man föredrar att dyrka gudarna. Jag tror, att en framtid, där asatro får fotfäste med ett stort nätverk av blotlag och gudahov, kan bli verklighet om vi kämpar för det. Nordiska Asa-samfundets inställning till asatron passar mig bra, och jag vill gärna bidra till att förverkliga den även i Danmark.

Kontaktinformation till Ulfva:
E-post: [email protected]