Svar till Margot Wallströms debatt inlägg ”Desinformationen ökar- det hotar vår demokrati.”

2951
KRÖNIKA: Svar till Margot Wallströms debatt inlägg ”Desinformationen ökar- det hotar vår demokrati.”

Carin Jämtin, Margot Wallström och Peter Eriksson kastar sten i glashus när de påstår sig värna ett fritt, öppet och säkert internet, när de samtidigt har sett till att facebook och sociala medieaktörer diskriminerar religiösa minoriteter i sitt eget hemland.

Världens näst största religiösa samfund inom Asatron heter Nordiska Asa-samfundet har drygt 1500 medlemmar. Eftersom samfundet är verksamt i hela landet görs en hel del konversation mellan medlemmarna via Facebook. Högste religiöse ledaren för detta registrerade trossamfund har i flera omgångar blivit avstängd från Facebook för att han publicerat bilder med runor. Regeringen skulle nog reagerat hårdare om Svenska kyrkans ärkebiskop fick samma behandling för att hon la in en bild med ett kors. Nu reagerar regeringen inte alls på hur de hedniska samfundens medlemmar blir behandlade av nätjättarna.

Regeringen har med Justitieminister Morgan Johansson i spetsen tillsatt en utredning där man i ord och uttryck anger vissa gamla symboler och runor som rasistiska. Vad har de tänkt göra med alla runstenar och bomärken som finns här och där i vårt långa land? Hugga bort eller smälta ner antika grejer, på samma sätt som man vid arkeologiska utgrävningar kastar fynd från järnåldern i metallåtervinningen redan idag, med kulturministerns goda minne. Hur gärna Regeringen än vill att urgamla symboler som Tyrrunan, Torshammaren, Valknuten m.fl. ska vara ”Rasistsymboler” kommer de aldrig att bli det. En symbol har ett specifikt värde och kan användas fritt vilket innebär att likväl vän som fiende kan skriva ner den.

När ledningen för samfundet söker nå kontakt med ansvariga för detta debattartikel så hänvisas de till lägre tjänstemän, som varken kan säga bu eller bä. Dessa samtal hamnar i bästa fall på en post-it lapp, som levereras till nästa tjänsteman och försvinner på vägen. Men rent ut sagt kan man säga att vi som berörs av ett eventuellt förbud inte har fått komma till tals. De grupper regeringen vill knipa åt genom lagstiftning kan enkelt byta ut en symbol mot en annan, den möjligheten har inte vi. Vi ser därför att vår religionsfrihet är i fara.

Denna regering säger i debattartikeln rakt ut att de önskar ta bort en stor del av religions- och yttrandefriheten genom att hindra personer med annan åsikt än den egna att uttrycka sig på internet genom att till exempel förbjuda bruket av gamla symboler. Visst det finns grader i helvetet när det gäller desinformation och påverkanskampanjer och det är betydligt värre i många andra länder. Men snälla sopa rent framför egen dörr innan ni klagar på andra nationer och börjar kräva censur från multinationella bolag. Strunta i att göra symbolpolitiken så bokstavlig att felaktiga politiska epitet läggs på vår gamla nordiska kultur och religion.

Vem kan för övrigt avgöra vad som är desinformation, om tryckfrihetsförordningen och grundlagen för yttrandefrihet fungerat enligt nuvarande regerings version hade vi fortfarande haft en geocentrisk världsbild.

Marianne Östman, medlem i Nordiska Asa-samfundet

Föregående artikelSymbolpolitik på högsta nivå
Nästa artikelOm helgens Sommarblot 2019