Symbolpolitik på högsta nivå

5254
Krönika: Symbolpolitik på högsta nivå

Våren 2018 lade regeringen ut en utredning om att utvidga lagen om hets mot folkgrupp till att även gälla symboler. Enligt direktiv 2018:61 till Regeringens särskilde utredare gäller detta rasistiska och liknande symboler. Men dessa är mycket gamla symboler, som i praktiken använts av många grupper genom tiderna. Vi inom gruppen asatroende/hedningar ser hur utövandet av gamla seder och vår religionsfrihet är i fara.

En runas kan dels läsas fonetiskt på liknande sätt som vi använder alfabetet idag och dels ha en specifik betydelse. I direktiv 2018:61 nämns Tyr-runan specifikt genom att den använts sedan 1930-talet inom nationalsocialistiska kretsar. Tyr-runan kallas också Tiwaz eller Tir uttalas samma som bokstaven t. Guden Tyr, som för övrigt gett namn till veckodagen tisdag, till honom blotar man om man vill vinna i en tävling eller finna mod. Enligt svenska namn finns det närmare 300 personer som heter Tyr och över 8000 personer som heter Tyra.

I grunden är runor och symboler som till exempel valknuten eller Torshammaren fria att användas av vem som helst, i vilket syfte som helst utan att det är själva symbolens ”fel”. En symbol kan nämligen inte bli stulen utan den har sin egen betydelse oavsett vem som använder den och hur. Exempelvis känner knappast Morgan Johansson varken hat eller ångest när han använder bokstaven H trots att det är första bokstaven i ordet ”högerpopulist”.

När det gäller föreningar, politiska partier, företag mm. har de ofta något man kallar logotype. Jag håller på Luleå hockey. Deras färger är svart, gult och rött och vilket de flesta luleåbor vet om. Det finns självklart fler, som använder dessa tre färger där de i detta fall inte över huvud taget har någon koppling till Luleå hockeyförening, fråga vilken Belgare som helst. På samma sätt som en moderat politiker mycket väl kan njuta av sina röda rosor utan att tänka på socialdemokrater, kan jag använda Tyr-runan för att skapa styrka inför en jobbig uppgift utan att ha några tankar på 30-talets Tyskland.

Vad som kommer fram i utredningen får vi veta senast 31 maj. Hur som helst kommer det knappast bli några stora diskussioner i media om det. Även om symbolen kommer att vara ok att använda i kulturella och religiösa samband kommer stigmat att veta att man kan bli polisanmäld göra att bruket av dessa gamla symboler kommer att minska drastiskt. Idag blir man avstängd från Facebook, vilket exempelvis hände Riksblotsansvarige för världens näst största samfund inom asatroende, Nordiska Asa-samfundet. Fundera hur det låtit om det varit självaste ärkebiskopen. Meningen med förbudet känns också tamt eftersom de personer som Regeringen menar hetsar kan enkelt ta någon av de andra tusentals symboler som finns. Det kan inte vi.

Om utredningen kommer fram till att urgamla symboler är hets mot folkgrupp innebär det tragiskt nog att religionsfriheten är borta för vår gamla tro. Men rent praktiskt undrar jag hur Regeringen själva ska hantera Tyr-runan, som pryder var och varannan orienteringsskylt och försäkringskassans logotype. Månne får vi då en fyradagars arbetsvecka då tisdagar anses som hets mot folkgrupp.

Marianne Östman, Luleå