Tio viktiga platser att besöka: Anundshög, Västerås

4183
Tio viktiga platser att besöka: Anundshög, Västerås

Utan inbördes rangordning är här tio av dom viktigaste platserna i Sverige att besöka för både asatroende och historieintresserade. Den här listan kan komma att utökas och anser ni att någon plats bör vara med så maila gärna in till [email protected]

I utkanten av Västerås, Badelunda socken, Västmanland, så ligger Sveriges största gravhög (den är 9 meter hög och 64-68 meter i diameter) kallad Anundshög men vem eller vilka är gravlagda här?
Det vet man inte, det är en brand grav och man har hittat en härd inne i graven som är daterad till 210-540 talet.Tio viktiga platser att besöka: Anundshög, Västerås

Men området har så mycket mer än Sveriges största hög det består av tolv gravhögar, tio runda stensättningar, fem skeppssättningar, 14 resta stenar och en runsten. Den, näst Anundshög, största högen är fyra meter hög och 30 meter diameter. Den största skeppssättningen är 53 meter lång och 16 meter bred. Alldeles framför högen finns ett anmärkningsvärt stenmonument. Här har en pampig runsten rests till minne av “Heden, Anunds broder”, och det omnämns också att den som gjorde detta också har rest alla andra stenar på platsen. En lång rad stenar resta längs med vägen torde ha utgjort en mycket storslagen anblick för förbipasserande.

Runstenens inskription lyder i sin helhet, “Folkvid reste alla dessa stenar efter sin son Heden, Anunds broder. Vred högg runorna.”
Stenen har också en tvilling bild som troligen föreställer Frej och Freja.

Tio viktiga platser att besöka: Anundshög, Västerås

Inte långt från området vid Anudshög Finns ett annat forn område som heter Tuna gravfält.
Tuna gravfält består av 8 båtgravar alla över kvinnor, 7 av gravarna är från vikingatid och en från sen Vendeltid.
Finns även 5 kammargravar och i 4 av dessa låg det kvinnor.
En av gravarna hade rika grav gåvor, kvinnan hade fått med sig halsring, två armringar samt en fingerring av guld, romerska silverskedar samt dryckeskärl av brons och glas, allt från den yngre romerska järnåldern, 200-talet. Flera föremål härstammar från Själland.

Nära Anundshög så har man hittat lämningar efter en välmående storgård, denna gård upphör helt plötsligt att existera och kanske tyckte Uppsala kungen att gården med dess drott hade blivit för stor för mäktig, för medan området helt plötsligt dör ut så fortsätter gamla Uppsala att vara viktig i flera hundra år till.

Anundshög och området omkring är en otroligt mäktig plats och man behöver inte vara påläst för att förstå att här har det varit både ett makt och religiöst center och kanske blev det för mäktigt och sågs som ett hot av kungen vid Uppsala?

Av dom ställerna jag har besökt så måste jag bara säga att Anudshög är i mitt tycke det mäktigaste och mest imponerade området i Sverige.
Ett besök här är ett måste om man är intresserad av våran historia eller anser sig själv vara Asatroende för detta har varit ett starkt Asatro område och det är det än idag.

Peter Kåhl Riksblotsansvarig Nordiska Asa-samfundet.

Föregående artikelBlotförättare
Nästa artikelEn stor eloge till alla er hjältar som kämpar mot Surts lågor i vårt land. Ni är fantastiska!