Tio viktiga platser att besöka: Snäckedal Gravfält

1051

Utan inbördes rangordning är här tio av dom viktigaste platserna i Sverige att besöka för både asatroende och historieintresserade. Den här listan kan komma att utökas och anser ni att någon plats bör vara med så maila gärna in till [email protected]

Snäckedal är ett gravfält beläget 250 meter norr om Snäckedals gård i Misterhults socken i Oskarshamns kommun i Småland. Gravfältet är daterat till bronsåldern, är 110 gånger 100 meter stort och består av 26 fornlämningar. Dessa utgöres av fem gravrösen varav två med brätten, 13 runda stensättningar, fem rektangulära stensättningar och två skeppsformiga stensättningar samt ett uppallat block. En skeppsformig stensättning (ej att förväxla med skeppssättning) är 40 meter lång och sju meter bred och har en kantkedja med två tydliga stävstenar där den västra är 1,3 meter hög. Det största röset är 21 meter i diameter och tre meter högt. 
Tio viktiga platser att besöka: Snäckedal Gravfält, Misterhults socken i Oskarshamns kommun, Småland

I omgivningarna finns omkring 200 utspridda gravar, vanligen rösen och stensättningar. Även skärvstenshögar och skålgropar har påträffats. För 3000 år sedan gick havet ända upp hit och då låg troligen är en betydande bronsåldersboplats vid den dåtida Östersjökusten. 

Platsen är enormt vacker och man förundras över dåtidens jobb med att hylla sina döda, precis bredvid men på ett litet avstånd så har man hittat resterna av en by. 
Man kan bara sluta sina ögon så ser man processionen av människor som sakta går med den döda alla som inte bär på den döda håller i en varsin fackla och längs med vägen ekar trummors dova ton mot himlen kanske när dom var framme där bålet skulle tändas så blåstes det i stora horn för att kalla gudarna till festen. 
När bålet tändes och djur hade offrats så skulle människor äta och gudarna få sitt. 
Synen måste ha varit mäktig och ju snabbare röken steg desto snabbare gick den döde vidare i livets cirkel. 
Området är väl värt ett besök tror inte många som hittar dit på både gott och ont. 

Peter Kåhl Riksblotsansvarig Nordiska Asa-samfundet

Föregående artikelTio viktiga platser att besöka: Kiviksgraven
Nästa artikelTio viktiga platser att besöka: Rösaring, Upplands-Bro