Tio viktiga platser att besöka: Kiviksgraven

1832
Tio viktiga platser att besöka: Kiviksgraven

Utan inbördes rangordning är här tio av dom viktigaste platserna i Sverige att besöka för både asatroende och historieintresserade. Den här listan kan komma att utökas och anser ni att någon plats bör vara med så maila gärna in till [email protected]

Kungagraven, även benämnd Kiviksgraven eller Bredarör, är ett gravröse beläget i Kivik i Södra Mellby socken och Simrishamns kommun. Det är en gravplats från bronsåldern, som under historisk tid både förstörts delvis, plundrats och restaurerats till ett icke ursprungligt skick. I restaurerat skick mäter graven cirka 75 meter i diameter och är 3,5 meter hög.
Den kan antas vara en av Skandinaviens största gravar från den äldre bronsåldern (cirka 1700–1100 f.Kr.). Graven innehåller en kista som är 3,25 meter lång och ca en dryg meter bred.
Tio viktiga platser att besöka: Utanför Kiviksgraven
Länge så antogs det att en kung hade gravsatts här men så är nog inte fallet.
Allt eftersom tekniken förfinas inom arkeologin så blir också “fakta” bättre och bättre.
Man har tagit dna prov från skelett delar man hittat i själva kistan och utanför denna.
Man har då upptäckt att det ligger inte bara en person här utan fyra och tre av dessa är tonåringar.
Dessa har begravts i graven under olika perioder under äldre bronsålder, varför graven inte behöver vara uppförd över en person, och inte heller som ett enhetligt gravmonument.

När jag var där sommaren 2017 så berättade guiden som är arkeolog att dom har en teori att dessa ungdomar kanske redan vid födseln var utvalda att offras till makterna en teori var att det skedde till våren för att Sol (Sunna) skulle återvända.
Genom dna prov så har dom kunnat fastslå att ungdomarna har ätit bättre och finare mat än andra under sin korta livstid.
För oss moderna människor så ter sig människo offer eller djuroffer som helt absurt men tänk tanken att leva på den tiden och behovet av att Sol verkligen kom på våren.

Inte långt från Kiviksgraven närmare bestämt 500 meter ligger Ängakåsens gravfält.
Det består av mer än 130 fornlämningar, bland annat en gravhög, en skeppssättning och mängder av stensättningar.
Gravfältet är daterat till bronsåldern och det måste ha varit här resten av befolkningen gravsättes (utom gravhögen då som var för dom högre) så alltså är ju Kiviksgraven mycket speciell plats kanske man bara fick tillträdde till den platsen en gång om året?
En av gudarnas plats?

Kan varmt rekommendera denna mäktiga plats.

Peter Kåhl Riksblotsansvarig Nordiska Asa-samfundet.