Lördagen den 18:e januari höll vi vårt midvinterblot i Lenhovda gravfält som är ett ganska stort gravfält på en liten ganska central kompakt plats i hembygsparken i Lenhovda. Det var första gången som jag var där och det slog mig hur många gravar från bronsåldern och järnåldern som gravfältet utgjorde. Sammanlagt är det omkring 170, 148 av dessa fornlämningar består av ovala och skeppssättningsliknande stensättningar. I övrigt finns fjorton rösen, sju treuddar och en tresidig stensättning. De skeppsliknande gravarna är mellan fyra och nio meter långa. Ett flertal av dem har markerade stävar. Treuddarnas sidor är mellan tio och tretton meter långa och spetsarna är markerade med resta stenar. Man tror att de stora gravröserna är från bronsåldern medan övriga gravar är från järnåldern.
Man tror att det ursprungligen har funnits 300 gravar på platsen, med andra ord var det en riktigt bra och mycket intressant plats att hålla ett blot på, mycket kraft, över 1000 år av historik på platsen… En mäktig plats.




Blotbordet placerades i en av alla skeppssättningsliknande stensättningar så att ringen skulle vara inuti och vara beskyddad av gravens stenar och facklornas eld. Under tiden som blotbordet och allt annat gjordes iordning inför blotet berättade eventansvarig Tomas lite om platsens historia för dem som redan var på plats, självklart passades det också på att gå runt och fota ”litegrann”.

Vädret kunde ha varit bättre, det var råkallt och blåsigt och barmark, att vara på en midvinterblot utan decimeterhög snö gjorde att det kändes lite avigt, det kändes som lite mer höst- eller tidigt vårväder än midvinter. Tidigare år har vi i alla fall haft gott om snö vid våra midvinterblot, men man kan inte få allt.
Det kom en skara människor som dök upp, ringen bestod av 7 personer plus blotförrättaren Lena Salomonsson och assisterande Kicki Bogren. Det var både gamla ansikten men också några nya vilket alltid är roligt. Vi vill ju ändå alla blotlag att vi ska locka nya att delta på våra blot.


Blotet utfördes som vanligt på ett bra och hedervärt sätt av Lena och Kicki, att ringen var en skeppssättning och under blotet gjorde att det känns mer kraftfullt, man kände markens energier, platsens rådare, diserna och de förfäder som är begravda där.
Det höjdes skålar till olika gudomar och makter av blotets deltagare, själv har jag vid tidigare blot blotat till mesta delen de makter som jag känner mest för eller som jag behöver för stunden, men på senare tid har jag börjat att blota för de makter som det specifika blotet är till för, enligt vad man kan finna i källmaterialet. Så denna gången blotade jag till Frej för en god kommande skörd, men också till julens gud, Jolner. Lena berättade också lite mer om blotets innebörd och historia, där några saker som finns nedpräntat i slutet av 900-talet har fortsatts ända in i slutet av 1800-talet, kanske ända in i början av 1900-talet. Det tåls att tänka på i tider då exploatering av våra fornminnen görs i förmån för vägar, järnvägar och husbyggen.
Efter blotet utfördes en initieringsrit, det är en ritual där personen avsäger sig eventuell tidigare tro eller som inför makterna initieras till vår urnordiska tro – Asatron.
Det är en fin ritual som trots sin enkelhet är mycket stark, de som gör denna ritual vittnar om att den är kraftfull och omvälvande. Ofta känner de hur makterna fyller en med kraft, en lättnad inombords och ett inre lugn som lägger sig när det är över.

Efter initieringsriten plockades allt ner, blotgåvorna lämnades vid en lämplig plats på området. Därefter åkte vi till en badplats i närheten med möjlighet att grilla, det var en fin plats med möjlighet att campa, barnvänligt och upprustat.
Grillen tändes och med sig hade en blotlagsmedlem stubbar som det sattes fyr på, vilket var välkommet då nästan alla efter några timmar ute i det råkalla vädret var frusna. Det samtalades och grillades både korv och hamburgare, självklart bjöds det på varmt kaffe och kakor för den som inte ville vänta på korven eller hamburgaren.
Det var en trevlig tillställning trots vädret, men stubbarna och grillen värmde de som var av behov, jag var en av dem som hellre stod vid en värmekälla än i blåst och kyla.




Jag vill passa på och trycka på om att den 15 mars kommer vi hålla disablot i Replösa Gravfält strax utanför Ljungby tillsammans med blotlaget Sleipner från Östergötland. Mer information kommer inom kort så håll era ögon på hemsidan och/eller på NAS Facebooksida: https://www.facebook.com/asasamfundet/
Hell Frej
Hell Jolner
Hell Yggdrasil
Hell Nordiska Asa-samfundet
/Frank Ottosson
Kontaktuppgifter till oss i Yggdrasil:
E-post: [email protected]
Information om oss här på hemsidan: https://asa-samfundet.se/yggdrasil/
Vår officiella Facebooksida: https://www.facebook.com/blotlagetyggdrasil