Utförda Blot 2024: Blotlaget Yggdrasil höll Midvinterblot vid Torsa Stenar, Nässjö

125
Utförda Blot 2024: Blotlaget Yggdrasil höll Midvinterblot vid Torsa Stenar, Nässjö

Midvinterblot, Blotlag Yggdrasil, Småland
Plats: Torsa Stenar, Nässjö

Den 27 januari höll vi återigen vårt Midvinterblot i Torsa Stenar som ligger strax sydväst om Toranäs i Almesåkra socken i Nässjö kommun. Det är en intressant plats och en mäktig plats som går tillbaka till folkvandringstiden och består av 12 gravanläggningar. Dessa utgörs av 2 runda fyllda stensättningar, 1 kvadratisk fylld stensättning, 1 treudd, 3 domarringar, 3 rektangulär stenkretsar och 2 resta stenar (bautastenar).

Som förra året var platsen snötäckt men tack vare goda blotlagsmedlemmar som var tidiga hade de trappat ner en stig, en ring och plats för blotbordet i den stora domarringen som blotet skulle hållas i.
Det hjälptes till med att markera ut väderstrecken med facklor under tiden som blotbordet gjordes iordning, medans allt gjordes iordning kom blotlaget Sleipner från Östergötland som ville vara med och delta i vårt midvinterblot. Det var ett sant nöje att träffas igen, diskutera, stärka banden mellan blotlagen och ha en trevlig stund innan blotet skulle börja.

Utförda Blot 2024: Blotlaget Yggdrasil höll Midvinterblot vid Torsa Stenar, Nässjö
Utförda Blot 2024: Blotlaget Yggdrasil höll Midvinterblot vid Torsa Stenar, Nässjö

När blotförrättaren Lena Salomonsson förkunnande att blotet skulle börja och började utbringa blotsfriden kom en vindpust över våra huvuden, samma sak hände förra gången vi var här.

Vid skålarna höjdes hornen till Tor, Oden, Eir, Loke, Frej m.fl. för deras gunst kommande år och tacksamhet för deras närvaro i våra liv, vid den fria skålen höjdes hornen till NAS, Yggdrasil, Sleipner men också talades det om hur viktigt det är att vi håller ihop och att vi arbetar mot ett gemensamt mål, för Asatron, för NAS och för blotlagen. Stundvis var det känslosamt under den fria skålen.
Ringen bestod av 10 vuxna och två hundar.

Vid utkallelsen och avslutningen av blotet blåste det åter en vindpust över våra huvuden, även detta skedde förra året vi var där. Om det är ett tecken på makternas närvaro eller ej får alla själva avgöra men personligen så lutar jag åt det första.

Efter blotet tog Lena till orden och pratade om hur viktigt eder var i vår nordiska kultur och att eder än idag är lika viktiga. Att svära en ed är inget som man ska ta med en klackspark, i dagens samhälle är en ed inget som (tyvärr) väger tungt och visar hur man är som person. Men inom Asatron, inom NAS och framförallt inom Yggdrasil tar vi eder på ytterst allvar, att bryta mot en ed är inget vi har överseende med.

Utförda Blot 2024: Blotlaget Yggdrasil höll Midvinterblot vid Torsa Stenar, Nässjö
Utförda Blot 2024: Blotlaget Yggdrasil höll Midvinterblot vid Torsa Stenar, Nässjö

Efter talet om eder förkunnade Lena att en av våra provmedlemmar skulle sväras in som medlem i Yggdrasil efter ett år som provmedlem.
Lena kallade till sig Tomas som tog edsringen i sin hand som han höll i under tiden som eden svors. Tomas har sedan första dagen som provmedlem visat vilja och engagemang att vilja bli en del av vår gemenskap i Yggdrasil, han tillför ännu mer galenskap och kärlek i blotlaget.

Vi är jätteglada över detta och det är ett sant nöje att ha dig både som blotlagsmedlem och som vän Tomas.

Efter insvärningen av Tomas hade vi ett samkväm där det grillades korv, vi bjöd deltagarna på kaffe och fika. Samkvämet fortsatte i drygt två timmar som utgjordes av mycket skratt, skoj och diskussioner som varvades med korvätande och mycket kaffedrickande.
Vi kom fram till att Sleipner och Yggdrasil är ett gäng med kaffekärringar, vad vi än ska göra som enskilda blotlag eller som nu träffas och håller blot tillsammans så dricks det kopiöst mycket kaffe.

Jag vill tacka Sleipner för sitt besök, det är alltid roligt att träffas. Hålla blot tillsammans, utbyta idéer, planera och diskutera allt mellan himmel och jord under mycket förtäring av kaffe.

Hell Yggdrasil
Hell Sleipner
Hell NAS
Hell Asatron

/Frank Ottosson
Blotlag Yggdrasil, Småland – Distrikt Öst.

Föregående artikelUtförda Blot 2024: Blotlaget Ymer höll Midvinterblot vid Anundshög, Västerås
Nästa artikelUtförda Blot 2024: Blotlaget Idavallen höll Midvinterblot på separata platser