Jul och Midvinter

1662

Nordiska Asa-samfundet erkänner Julperioden med start vintersolståndet i December (22/12-2019) till midvinter vid fullmånen i Januari (10/1-2020).

Våra förfäder gick varken efter en gregoriansk eller juliansk kalender. Dessa kalendrar har förvanskat tiden för jul och midvinter. Vi i NAS som arbetar för tro, arv, traditioner och ursprung vill nu försöka tillsammans, att återföra en kalender baserad på månen och solens rörelser. Det som våra förfäder baserade sin tid på, och när dom bestämde traditionerna vi fortfarande utövar idag.

Jul är en tid. En tid mellan vintersolståndet i december till fullmånen i Januari.

Jul börjar vid vintersolståndet. I Skades år 2019 är det 22 december.
Den dagen är Sunnas / Sóls dag. Dagen då vi firar Solens återkomst och seger över den mörka perioden. Den dagen börjar jultiden och som vi firar med en gåva i familjen, något intellektuellt. Gärna en bok, pussel eller liknande.
På Island delas det ut mest böcker i julklappar i hela världen. Detta ser vi som en tradition värd att hylla och lyfta fram vid vintersolståndet.

Midvintern

Midvintern är slutet på Jultiden. Den infaller vid fullmånen i Januari (Torsmånad). Detta sker i Tyrs år 2020 den 10/1.
Midvinter och dess blotsperiod blir då 2 veckor innan fullmånen till 2veckor efter fullmånen i Januari. (halvmåne till halvmåne) Men bör hållas så nära fullmånen som möjligt.

Midvinterblotet avslutar Julperioden.

Antaget av Nordiska Asa-samfundets  styrelse 7 dec 2019 i Skades år.

Hell Asatro
Hell NAS

Föregående artikelImorgon börjar NAS Julkalender
Nästa artikelNytt på Hemsidan: Hälsningsfrasen Hell