Utförda Blot 2023: Ymer och Bifrost höll Alvablot vid Rösaring, Upplands Bro

138
Utförda Blot 2023: Ymer och Bifrost höll Alvablot vid Rösaring, Upplands Bro

Alvablot, Ymer och Bifrost 2023
Plats: Rösaring i Upplands Bro

Den 30e september valde vår kära vän och blotlagskamrat Mauritz Theander från blotlaget Bifrost att hastigt lämna oss i Midgård för vidare äventyr. Blotlaget Ymer har därför haft ett gemensamt Alvablot tillsammans med blotlaget Bifrost, som hölls slutet inom blotlagen eftersom vi även hade en minnesstund och hyllning för Mauritz, samt andra personer som vi saknar i den fysiska världen.

Blotlag Ymer och Bifrost Alvablot och Minnesceremoni 2023 2

Alvablotet förrättades av Pontus Arthursson, och assisterades av Patrik Bergman och Tommy Viklund. Totalt närvarade 10 personer på den utvalda platsen Rösaring, i Upplands Bro.
På denna plats har flertalet betydande ceremonier och händelser ägt rum i forna tider. Rösaring leds av en processionsväg där avlidna har transporterats till bl.a. gravar och likbål. Längst med vägen finns liknande stolphål i marken som vid Gamla Uppsala, där möjligtvis skulpturer av gudar kan ha stått. På Rösaring finns flera gravhögar och gravfält, rösen och stenlabyrint. Det är en fantastisk plats att utföra blot på, där jag dessutom kan garantera att korpar gör sällskap.

På Alvablotet minns vi våra bortgångna nära och kära. Vi hyllar våra Gudar, förfäders andar och Nornor, som spelar en sådan viktig roll i våra liv. Både före, under och efter. Pontus inledde blotet med en fantastisk text skriven av Angelica Jarfr, blotförrättare i Gungnir.

”Idag hedrar vi dem vars hjärtan slutat slå, dem vars blod flyter i våra ådror. Vi blotar för dem vars visdom vi hör i trädens viskningar och i älvens dånande brus. Vi lyfter hornen för dem som kom före oss, de som banade väg, vars fotsteg ekar under våra fötter. Vi skålar för förfäder och förmödrar från nu och sedan. Deras andetag fyller våra lungor, deras sinnen sjunger i våra förnimmelser. Vi ärar dem som genom arbete och strid spillt sitt blod för oss, de som fört oss fram och lagt hela världen för våra fötter. Vi tackar för deras närvaro och lyssnar till lövens prassel, korparnas kvädande och åskans mullrande, i dem hör vi hur trådar spinns, tvinnas och klipps i den vackra väv som flödar mellan nornors fingrar under livets träd. Vi ser liv som väcks, och liv som släcks, och vi böjer våra huvuden inför balansen ut vilken allt levande föds.”

Utförda Blot 2023: Ymer och Bifrost höll Alvablot vid Rösaring, Upplands Bro

En extra skål var insatt för att hylla just Mauritz, som varit väl aktiv i båda blotlagen sedan sitt intågande i NAS. Alla deltagande blotlagsmedlemmar hade därför ett eget vackert, personligt minne från honom att berätta om. Gemensamt för oss alla var minnen av hans kända, varma bamsekramar som han frikostigt delat med sig av.
Jag höll ett tal om Marres (Mauritz) korta men intensiva resa i NAS. Från början till slut och allt däremellan. Hans fantastiska idéer, kreativitet och konstskapande i alla former. Allt från vackra gudastatyer och smycken (som han framgångsrikt ställde ut och sålde under sommarblotet) till egen musik. Vid ett tillfälle hade han planer på att göra musik i NAS regi, där han skissade på en idé om ”Brage Records”

Ett stort, varmt tack till dig Marre, för att du delade med dig av underbara minnen och glädje till oss i NAS. Må gudarna vara med dig på din resa framöver. Hell

Blotlag Ymer och Bifrost Alvablot och Minnesceremoni 2023 3

Under Alvablotet avlöste korparna varandra i bakgrunden, och det gick inte en minut utan att dem gjorde oss påminda om att vi hade gudarna med oss. Det är en fantastisk känsla.
Jag vill passa på att hylla vår otroligt fina blotlagsgrupp och även samarbetet till Bifrost.

Jag vill även påminna om att vara rädda om varandra. Vi är många som stundtals har en egen individuell kamp med livet, och ibland behöver vi varandra mer än någonsin för att orka härda ut när det känns som tyngst.
Psykisk ohälsa behöver tas på största allvar och talas om mer för att fler ska våga nå ut. Det mest betydelsefulla för en person med psykisk ohälsa kan vara just att du vågar lyssna och stötta. All kärlek till er.


Äring och frid!
Elise, blotlagsledare Ymer.

Blotlag Ymer och Bifrost Alvablot och Minnesceremoni 2023 4
Föregående artikelStort grattis till Tomas K som vann Julkalendern 2023
Nästa artikelUtförda Blot 2024: Blotlaget Vergelmer höll Midvinterblot vid Södra Hamnen i Luleå