Nordiska Asa-samfundets midsommarfirande 2017

243

NAS firade 2017 midsommarsolstånd, blot och gille vid de anrika konungahögarna vid gamla Uppsala.
Det samlades folk redan på måndagen och sedan sattes det upp ett informationstält som under veckan var välbesökt av både medlemmar, intresserade och nyfikna.
Samarbetet med museet var riktigt trevligt och vårt tält besöktes också av många utländska turister som var nyfikna på modern asatro efter att ha besökt museet och lärt sig om historien runt gamla Uppsala.

På fredagen den 23e, midsommarafton var det dags för det stora officiella blotet. Men innan det så förättades en vigsel enligt önskemål av brudparet. (Film kommer komma på vår youtubekanal)
Blotet började sedan med sammankallning kl 15,00, varvid det drygt 100-talet personer gick i procession ledd av Riksblotsansvarige Peter Kåhl och de övriga 4 blotförättarna under ljudet av trummor till blotplatsen.
Väl framme dukades blotbord upp och cirklen formades. Sedan höll Peter med hjälp av de övriga blotförättarna en ceremoni till de inkallade makterna (film kommer).

Blotet var väldigt lyckat och makterna var närvarande och uppskattande att vi med närvarande, nästan 90 personer i cirkeln som visade vår vördnad och blotade på platsen. Detta var det största midsommarblotet vid gamla uppsala på mer än 1000 år och det var verkligen dags att vara här på denna plats igen.

Urkraften finns inom oss alla, vi väcker den, vi värnar och hedrar våra traditioner, vårt ursprung och vårt arv genom våra gamla seder och bruk får vi kontakt med våra förfäder och vårt ursprung. Tillsammans återuppväcker vi det som varit tillbakatryckt i 1000 år. Tillsammans kan asatro återigen bli en etablerad del i samhället.

Välkomna att delta in i gemenskapen av nordisk urtro och tradition.

Nordiska Asa-samfundet vill rikta ett stort tack till alla närvaranade och alla organisatörer som gjorde detta möjligt.
Vi vill också tacka:
Museet vid gamla Uppsala för ett strålande bemötande
Statens fastighetsverk för ett trevligt handhavande
Cateringfabriken för god mat
Fyrispark för smidig bokning
Samt alla medlemmar och följare. Utan er vore vårt slit inget värt.
Nu tar vi strax lite sommaruppehåll och återkommer med nya krafter i Augusti. Se fram mot mer spännande event från Nordiska Asa-samfundet.

Vid Oden!

Föregående artikelDe hedniska högtiderna lever än
Nästa artikelNordiska Asa-samfundet skriver historia vid konungahögarna