Allting med Höstblot och Gille Sjögestad Lör 21 sept 2019

643

Vi samlades vid “runstigen” som är ett forntidsområde strax bakom Sjögestads motell.
Vid området finns 4 runstenar och en stensättning och där höll ceremoniförrättare från Blotlaget Sleipner Östergötland Pernilla Birath samfundets höstblot.
Cirkeln bestod av 31 pers 2 som höll sig utanför och en hund.
Allting med Höstblot och Gille Sjögestad altarbord och harg Efter detta mäktiga blot så begav sig deltagarna någon km till lokalen för 2019 års Allting och gille.
Där hade Ida och Yvonne organiserat ett femtiotal frallor och kokat kaffe för hela slanten.
Talespersonen Stenar Sonevang slog Mjölner i bordet och förklarade mötet öppet.
När alla punkter som mötesordförande och sånt var lagt till handlingarna så redovisade ordförande Håkan Ljunggren vad samfundet har gjort under dessa år och det var en hel del som vi hunnit med från den första “aktionen” att försöka rädda missionskyrkans vikingabåt från att bli kaffeved till den lyckade runkampen.
Skeppet lever än idag och runkampen samlade in 15150 namnunderskrifter som lämnades in till Justitiedepartementet trots att sista dagen för att skriva på protesten hade passerat och vi inte hann ta bort insamlingen direkt så blev slutresultatet faktiskt över 25000 underskrifter.
Helt fantastiska siffror och vi tackar alla ödmjukt för uppbackningen. Tillsammans är vi starka!
Efter ordförandes verksamhets berättelse så var det dags för Goderingen och RBA (Riksblotsansvarige) att hålla deras verksamhetsberättelse.
RBA berättade att arbetet med att få igång olika ceremonier för livets olika händelser var klara och antagna med markering att dessa inte är huggna i sten utan kan komma att ändras.

Samfundet har för närvarande 8 blotlag runt om landet och dessa är Sleipner Östergötland, Bifrost Sigtuna, Draupnir Skaraborg, Gungnir Gbg, Grimnir Skåne, Gimle Småland, Vergelmer Norrland och Idavallen Värmland.
8 blotförrättare 3 ceremoniförrättare och en Gode har samfundet.
Dessa har hittills gjort 5 namngivelser 3 för barn 2 för vuxna, 3 bröllop och en begravning.
86 pers har valt att göra initiering ceremonin där man lämnar sin påtvingade religion och åter fritt träder in i Asatron.
Det har kostat samfundet mycket att starta upp alla blotlag där olika attributer så som Mjölner (Torshammare) i trä, edsringen i massiv smitt järn och manteln är delar av attiraljer för alla blotlag.

RBA berättade också att svenska kyrkan samt katolska församlingen troligen har ljugit då dessa sagt att påvestenen vid Gamla Uppsala skall flyttas till svenska kyrkans mark och bli ett altare vid deras utomhus kapell.
Men enligt Gamla Uppsalas församling så finns inga planer alls på att flytta stenen så RBA uppmanade samtliga att skriva på protestlistan på våran hemsida samt att även be vänner familj släkt och arbetskollegor att göra detta.
Goderingens jobb har flutit på bra men har enormt mycket arbete kvar att göra.
Efter detta så blev det kaffe macka och bensträckare.

Administratör Stenar Sonevang redovisade samfundets budget som är stabil trots att vi inte har några som helst bidrag att luta oss tillbaka på utan helt förlitar oss på medlemsavgiften.

Allting med Höstblot och Gille Sjögestad Avtackning av Margareta SonevangEfter redovisningen så avtackades Margareta Sonevang för sin tid hos oss och som en av grundarna till Nordiska Asa-samfundet fick hon en blomster bukett presentkort för julmidag för två samt ett vackert diplom “för sina extraordinära insatser för Asatro”

Även Thommy Vähäsalo Blotlagsledare för blotlaget Idavallen Värmland fick detta diplom samt ett stipendium för sitt enastående jobb i Värmland.
Kommer ni ihåg Saga Vanecek som skulle bada och trampade rakt på ett vikingasvärd?
Hon hedras med likadant diplom samt ett stipendium som vi hoppas kunna överlämna den 30 oktober.Allting med Höstblot och Gille Sjögestad Thommy Vähäsalo fick diplom och ett stipendium

Vid övriga frågor så diskuterades det flitigt om drömmen att få till ett “ASA center” det är en dröm som låg rätt långt fram i tiden men kanske så finns den drömmen närmare än vad vi har trott.
Logården den fd barnhemmet utanför Sundsvall med sina 23 rum och kostnad på 495000:- visar att drömmen kan bli verklighet fortare än vad vi har vågat hoppas på, med gemensamma krafter och ansträngningar så kommer drömmen bli verklighet.

Riksblotet eller nioårsblotet som det också heter skall hållas 2023, om man räknar från en cykler från år 1087 då Blot-Sven mördades vid Gamla Uppsala och gudahovet brändes ned.
Så på Asatrons dag 9/9 2023 kommer Samfundet att hålla Riksblot vid Gamla Uppsala denna dag är en lördag.
Vi pratade även om den stora fördelen att hålla sommarblotet vid samma plats år efter år nämligen vid Rökstenen och det är en stor fördel då vi redan nu kan säga att den 24 juli nästa år så ses vi vid NAS campingen och lördagen den 25 juli är det blot vid Rökstenen som efterföljs av gille med lekar. Varmt välkomna.
Alltinget röstade för att samma styrelse som har suttit från 2017-19 skall sitta kvar till 2021 samt behålla sina positioner inom samfundet. Kristian Svensson valdes in som ny ledamot. Samt Cajsa Falk som ny suppleant.
Allting med Höstblot och Gille Sjögestad nyvald styrelse

Alltinget i Skades år 2019 gick mot sitt slut och mat med god dryck och många många härliga skratt följde därefter.
RBA kom i säng 02.30 bara för att nämna någon.
Tack alla som kom och gjorde denna härliga lördag möjlig och något att minnas hoppas vi ses på samma plats 2021.
Hell NAS
Hell Asatro
Hell alla medlemmar som gör detta möjligt.
Peter Kåhl RBA/Gode Nordiska Asa-samfundet

Föregående artikelOm helgens Sommarblot 2019
Nästa artikelNAS delar ut stipendium