Julkalendern

Välkommen till NAS Julkalender

Nu har du möjligheten att vinna ett valfritt klädesplagg från vår shop
samtidigt som du dammar av de gamla kunskaperna eller kanske lär dig något nytt.

(Regler samt information finns under kalendern)

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
modal close image
modal header

Fråga nr 1

Långt före dag och natt, himmel och jord fanns bara Ginnungagap. Det var en avgrund fylld av oändlig tomhet, utan början och utan slut. I avgrunden blev kyla och värme till. Köldens och dimmornas värld i norr hette Niflheim. Där bubblade etterfyllda källor och floder, som forsade fram med våldsam kraft. Eldens värld i söder hette Muspelheim.

Där flammade vulkaniska lågor och gnistor kastades mot Ginnungagaps mitt. Samtidigt spred sig de kalla floderna längre från Niflheims källor och frös till is när de saktade ner. Så småningom började skikt på skikt av is bildas, som växte sig längre och längre bort. Då skikten nådde Ginnungagaps centrum möttes dem av gnistor som letat sig från Muspelheim. Så började isen smälta och forma en varelse.

Vem var det som blev till, den förste urjätten?

modal header

Fråga nr 2

Jättarnas och gudarnas släkte växte sig stora i Ginnungagap. Men de båda lyckades aldrig komma överens, eftersom jättarna var vilda och skapade kaos med sina rörelser, medan gudarna ville skapa lugn och ordning i världen. Så en dag tog Oden, Vile och Ve livet av urjätten Ymer och i blodet som rann ur hans kropp drunknade alla rimtursar, utom Bergelmer och hans hustru.

Av Ymers kropp skapade gudarna världen. Hans kött blev till jorden och hans blod blev till haven och sjöarna, håret blev till växter och hans ben och tänder blev till stenar och klippor. Av Ymers huvudsvål formades himlavalvet och dvärgarna Östre, Västre, Nordre och Södre höll från varsitt hörn himlen på plats. Ymers hjärna blev till molnen på himlen.

Gudarna fångade sedan gnistor från ??? och placerade dem på himlavalvet. Det var stjärnorna, solen och månen, som skulle lysa upp världen och skapa tiden på jorden.

modal header

Fråga nr 3

Så gick då Oden, Vile och Ve längs sträckan där havet mötte land och såg ut över världen som de format. Då fick de syn på två trädstammar, som kom flytande på vattnet. De drog upp dem på stranden och av de två skapades världens första människor – en man och en kvinna. Oden gav dem andning och liv, Vile gav dem förstånd och rörelseförmåga och av Ve fick de sina känslor och sinnen. Deras namn blev ??? och ??? 

modal header

Fråga nr 4

Det finns en ask, som är gudarnas viktigaste plats. Yggdrasil heter trädet, som sträcker sig över alla världar och som har grönskat sedan tidernas början. Trädet växer från tre rötter som alla sträcker sig till varsin källa. Den första ligger i det mörka Nifelheim, där ormen Nidhögg ihärdigt tuggar på roten. Många andra ormar gör honom sällskap i denna fuktiga, kalla grop. Med jämna mellanrum kommer ekorren Ratatosk springande längs stammen för att lämna fientliga meddelanden från örnen i Yggdrasils krona. Ratatosk ilar alltid tillbaka med ett minst lika hatiskt meddelande till örnen däruppe, som har höken Väderfölne mellan ögonen.

Den andra roten finns vid Mimers brunn i Jotunheims utkant. Där har jätten Mimer sin hemvist och hans brunn är visdomens källa. Mimer dricker själv ur den varenda dag och därför har han mycket vishet och också kunskap om allt som kommer att ske.

Den tredje och sista roten ligger vid Urdarbrunnen i Asgård, där de tre ödesgudinnorna bor. Deras namn är Urd, Verdandi och Skuld och varje dag vattnar de roten i sitt hem med vatten ur brunnen. Det är på denna plats som gudinnorna spinner världens och människornas öden.

Fyra hjortar betar på Yggdrasils krona. De har fått namnen Dain, Dvalin, Duneyr och Dyratror. Bredvid dem betar geten ??? på samma krona. Från hennes juver strömmar för evigt det klara mjödet, som gudarna livnär sig på..

modal header

Fråga nr 5

Om Favners död.

\”Nornors dom
vid näsen du får
och ovis dåres öde.
I vattnet du drunknar,
om i vind du ror,
för dödsdömd är allt fördärv.
Säg mig, Favner,
då du frejdad är för kunskap
och att veta mycket väl!
Vilka äro de nornor,
som i nöd hjälpa
och förlossa från livsfrukt mödrar?
Av skilda ätter vara
skönjer jag nornor,
de äro ej av samma släkt:
somliga äro av asar,
somliga av alfer,
somliga Dvalins döttrar.\”

Tre namngivna Nornor känner vi till dessa heter Urd, Verdandi och ???

modal header

Fråga nr 6

En dag när Jordens son Tor vaknade upp i gräset efter en tupplur var hans hammare Mjölner borta. Han letade omkring sig på platsen, men insåg att den måste ha blivit stulen. Med blixtrande ögon och dundrande steg gick han till Loke för att be honom om råd. Loke fick genast en idé. De gick hem till Freja för att fråga om hon kunde tänka sig att låna ut sin falkhamn till Tor. Kärleks/krigsgudinnan gav den genast åt honom.

Loke flög i fågelhamn mot Jotunheim. Han landade och mötte så småningom jätten ??? , som inte ljög om att Mjölner nu var i hans ägo. Han berättade att han gömt den åtta mil under jordens yta och sa att bara om han fick Freja till fru skulle han återlämna hammaren. Loke flög tillbaka till Asgård med meddelandet.

modal header

Fråga nr 7

Idun är den enda gudinna som kan odla gyllene äpplen. Hon tar hand om dem som om de vore hennes barn och när de är mogna lägger hon försiktigt dem i sitt skrin. En gång i veckan delar hon ut äpplen till de andra gudarna, som de äter för att hålla sig unga och starka. Men en gång blev Idun kidnappad tillsammans med sina äpplen och det var en av de största katastroferna som Asgårds gudar upplevt.

Oden, Loke och Höner var ute och gick och såg att solen var på väg att gömma sig bakom träden samtidigt som deras magar började kurra. De lyckades få tag på en oxe, som lade för att grilla över en öppen eld. Efter en stund tog Loke oxen från elden och började skära i köttet, men insåg att det fortfarande var alldeles rått på insidan. Samma sak hände efter att de ännu en lång stund grillat oxen och till sist frågade Loke vad som var fel?

En röst från det närmaste trädet svarade att köttet inte kommer att bli stekt förrän han tillät det. Gudarna tittade upp och såg en gigantisk örn, som egentligen var jätten ??? i förklädnad, sitta i trädets krona. De såg på varandra och nickade. Det var klart de kunde dela med sig lite av oxen. När örnen hörde det blev köttet genast klart och lika snabbt flög örnen ner och slukade varenda köttbit innan den åter vände uppåt. Loke var den som först reagerade. Han tog tag i en stock och slog mot örnen. Den svarade med att flyga ner och ta tag i stocken som Loke höll i med sina klor. Örnen flög mot himlen och lät Lokes kropp slå i både berg och trädtoppar. Han förklarade att om guden ville behålla sitt liv skulle han hämta Idun och hennes magiska äpplen åt ???. Loke lovade.

När Loke kom tillbaka till Asgård besökte han Idun. Han berättade för henne att hur bra hennes äpplen än var så slog de inte äpplena som växte på andra sidan skogen. Idun hade svårt för att tro att det var sant, men hon blev förstås nyfiken på om Loke hade rätt, så hon bad honom visa henne. Han påminde henne om att inte glömma sina äpplen så att hon kunde jämföra med äpplena på andra sidan skogen. Strax efter att Idun och Loke lämnat Asgård närmade sig ??? i sin örndräkt. Skickligt dök han från himlen och grep tag i Idun och hennes skrin och försvann bort mot Trymheim, medan Loke diskret smög tillbaka till gudarnas boning.

Utan Idun och hennes äpplen började asarna åldras och försvagas av tiden. Misstankarna mot Loke växte och till sist avslöjade han vad som hänt. Gudarna blev arga, men Loke lovade att han kunde hämta tillbaka Idun. Han lånade Frejas falkhamn, flög till Trymheim och fann gudinnan. ??? var inte hemma när Loke kom dit och hans hopp växte. Han hade en plan. Loke förvandlade Idun till en nöt och flög så snabbt han kunde därifrån med nöten mellan klorna. Så snart ??? kom tillbaka satte han iväg i sin örnhamn efter Loke. Han tog snabbt in på honom och när gudarna fick syn på falken från Asgårds murar såg de örnen precis bakom honom. Gudarna började då samla träspån som de lade i en hög på muren. Precis när Loke nådde över murarna tände de lågor på spånen som slukade örnen och räddade Idun och hela gudasläktet.

modal header

Fråga nr 8

I en berättelse anställde gudarna en jätte för att bygga en mur kring Asgård. De lovade honom Freja och både solen och månen, om han lyckades bygga muren innan vintern var över, men krävde å andra sidan hans liv, om han inte lyckades färdigställa muren. När han bad att få ta hjälp av sin häst ??? , så fick han stöd av Loke, som lyckades övertyga asarna om att muren inte kunde bli klar i tid.

De misstog sig dock: När några dagar återstod av vintern, så hade jätten med hästens hjälp nästan färdigställt muren. Då krävde asarna att Loke skulle stoppa jätten. I skepnad av ett sto lyckades Loke så locka bort ??? och på så vis stoppa bygget, men till priset av att han själv blev havande med ett föl. Han födde den åttafotade hästen Sleipner

modal header

Fråga nr 9

Vid tidernas början fanns det två gudasläkten, som rådde över människorna i Midgård. Det var vanerna och asarna, som levde sida vid sida i fred. Men när vanakvinnan Gullveig anlände hos asarna för att spå om gudarnas undergång, väckte hon deras vrede. Varför hon sänts är det ingen som vet.

Gullveig vägrade upphöra med sin olycksbådande sejd och osämja började sjuda mellan gudarna i Asgård. Med sina skickliga trollkonster försökte hon ingjuta girighet i både människors och gudars hjärtan. Oden och hans råd beslutade till sist att bränna henne. Tre gånger spetsade och brände de den tre gånger födda innan de trodde sig ha tagit livet av henne.

Men vanerna blev arga när de fick reda på hur asarna dödat Gullveig och de två gudasläktena förberedde sig för krig. Då Odens spjut kastades mot vanerna, inleddes ett krig som aldrig tycktes ta slut. Vanerna krigade med magi och trollformler som sin styrka. Asarna var skickligast i att använda vapen. Tiden gick. Gudarna kämpade. Människorna kämpade. Det var världens första strid.

Till sist tröttade gudarna på att kriga och vanerna och asarna beslutade att man skulle sluta fred. Som en symbol för freden spottade vaner och asar i ett kar och av deras spott skapades guden ??? . Han var så klok att ingen kunde fråga honom något som han inte kunde svara på. Han for sedan omkring i människornas värld och lärde dem visdom, men en dag dräptes han av två dvärgar. Hans blod blandades med honung och blev till det man kallade för diktarmjöd.

Gisslan utbyttes också: Asarna sände Höner och Mimer till vanerna som sände Njord, Freja och Frej till asarna. Dessutom ingick Oden äktenskap med Frigg.

modal header

Fråga nr 10

Oden är en kunskapstörstande gud som gör allt för att uppnå vishet. Varje morgon brukar han sända ut sina korpar Hugin och Munin i de nio världarna. De övervakar allt som sker och flyger sedan åter med kunskapen till Asgård.

Oden brukade ständigt oroa sig för att korparna en dag inte skulle komma tillbaka. Så när han fick veta att han kunde få all världens kunskap och minnen genom att dricka ur Mimers brunn bestämde han sig för att bege sig dit. Han for till Jotunheim och besökte Mimer, som lät Oden ta en klunk om han offrade sitt ena öga till Mimer. För guden var det inget svårt beslut och när världarnas kunskap sköljde genom honom fann han åtminstone ro för en stund.

Men inte ens all världens kunskap var tillräcklig för den store guden, utan snart bestämde han sig för att ta reda på runornas hemligheter. För att klara det måste han genomlida enorma smärtor och han hängde sig själv på världsträdet Yggdrasil. Nio dagar och nio nätter hängde han ensam, utan mat och dryck, piskad av vinden, genomborrad av sitt spjut, offrad åt sig själv för att nå de dödas värld. Där plockade han upp runorna en efter en och lärde sig deras magiska innebörd. Med runornas hemligheter i ägo kunde han styra över väder och vind, se in i framtiden, hela de sjuka och tala med de döda. Han skrev också ner runorna för att ge dem till människorna.

Ännu en viktig kunskap ansåg Oden vara konsten att skalda (dikta). Men skaldemjödet hade stulits av jätten Suttung från dvärgarna som bryggt det, som hämnd för att de orsakat hans föräldrars död. Det vaktades nu av jättens dotter ??? . Så Oden begav sig ut för att söka efter mjödet och kom en dag fram till en åker med tio drängar som slog gräs med slöa liar. Gården som åkern tillhörde ägdes av Suttungs bror Bauge och Oden kom på en plan. Han tog fram sin slipsten och slipade drängarnas liar så skarpa och bra att hugga med att de alla bad om att få köpa stenen. Men istället för att sälja kastade Oden upp den i luften och i sina försök att fånga den lyckades drängarna hugga av varandra huvudena med de vassa bladen.

Oden förvandlade sig till människan Bölverk och sökte arbete hos Bauge under sommaren för att få tre klunkar av skaldemjödet. Men vid sommarens slut vägrade Suttung fortfarande att skänka en droppe av mjödet och Bauge, som kände medlidande med Bölverk borrade ett hål in till ??? grotta. Bölverk förvandlade sig till orm för att ta sig in och därinne förvandlade han sig åter till människa. De spenderade tre nätter tillsammans och ??? blev förälskad. Hon tillät honom att ta tre klunkar ur karen, men istället sög han upp allt mjöd och flög iväg i örnskepnad. Suttung förvandlade sig också till örn och följde efter, men innan han hann i kapp Oden nådde guden Idavallen där de andra gudarna tog fram sina kar, som han kunde spotta mjödet i. Så kom skaldemjödet i gudarnas ägo och en del av det gavs åt människorna.

Information.
Tävlingen är utformad i 2 delar, dels en informativ del som handlar om den nordiska religionen och en fråga som handlar om det stycket.
Maila in alla 22 svaren samtidigt tidigast 22 December 2019 och senast 26 December 2019 till info@asa-samfundet.se med din kontaktinformation.

Vi kommer lotta ut en vinnare som vinner ett valfritt plagg från shoppen bland dem rätta svaren som presenteras den 2 Januari 2020 samt en t-shirt bland övriga rätta svar.


Regler.
För att kunna delta i frågetävlingen måste du svara på samtliga 22 frågor.
Maila in samtliga 22 svar tidigast 22 December och senast 26 December.

Personuppgifter.
Vi kommer att få tillgång till dina kontaktuppgifter så som e-mail, för- och efternamn och eventuellt din postadress för att kunna tillgodo se tävlingens mening och ändamål. 
När du aktivt mailar in svaren till oss samtycker du aktivt att vi får tillgång till dina personuppgifter och spara dem för tävlingens ändamål.

Vi kommer spara personuppgifterna 2 veckor efter att en vinnare och en t-shirt har lottats ut och har skickats iväg till de två lyckliga vinnarna.