Jul är Asatro 3

Jul är Asatro 3

Solhjulet/Årshjulet:

De flesta jultraditioner är djupt rotade i våra julritualer som jag pratat om tidigare i mina julkrönikor.
De flesta kommer från vikingatiden i Skandinavien, och vissa har sitt ursprung från romarna och den julianska tideräkningen.
Och jag tror att dom flesta av er vet att Jesus födelse som kristendomen firar under vårt historiska julfirande inträffade inte alls den 25 december.
Det är ju givetvis en efterkonstruktion dom skapade någon gång efter 300 talet för att blidka och stävja den folktro romarna och våra förfäder hade.

Under vintersolståndet hedrade våra skandinaviska förfäder våra hedniska gudar Asar, Vaner och alla andra krafter med religiösa ritualer och gästabud.
Julens ceremonier handlade om vår mittpunkt i kalendern av vintern, och med ritualer och fest för att hedra det som dött under hösten för att än en gång komma till liv igen med solens återkomst, det som vi idag kallar för vintersolståndet.
Idag så firar vi detta vintersolstånd 21 december varje år.

Vid den här tiden några dagar innan vintersolståndet så var det dags att välja vilka djur som kommer att kunna överleva resten av vintern på deras gårdar.
Dom svagare djuren behövde säras från gruppen som man ansåg skulle klara den kalla och karga vintern.
Så det var även en självklarhet att ha en fest och gästabud till Gudarnas ära och även göra blot tack vare detta.
Och som jag berättade i min förra krönika, så är det också därför vi äter julskinka och inte kalkon här i Skandinavien under denna tradition.

På vissa gårdar och byar var gudarna Oden, Tor eller gudinnan Frigga i centrum av firandet.
Fast vi vet även idag att så gott som alla offrade även till Balder och Frej.
Oavsett vilka gudar dom valde att ha i centrum av sitt firande till jul, så var det precis som idag en tradition att familjen och släkten träffades för att ha en trevlig och festlig stund tillsammans, och för att byta gåvor och njuta av god traditionell mat och dryck.

Under detta julfirande tände dom förmodligen på ett stort solhjul, och när det i brann som mest, rullades det ner för en kulle.
Detta gjordes för att locka solen att återvända till vårt nordliga land igen.
En teori idag är att denna symbol är ursprunget till julkransen som vi idag sätter på våra dörrar gjorda i granris.

Solhjulet representerar årets fyra årstider med sina fyra tårthalvor i hjulet som ni kan se på bilden.
Idag är däremot den här traditionen ganska okänd här i Skandinavien, men vissa asa-samfund runtom i världen har startat sin egen version av denna gamla tradition.

Jag vet också att denna symbol har använts av människor på ett dåligt sätt i vår moderna historia.
Men det är viktigt att visa symbolernas sanna syfte och historia i vår asatro, och att det inte har något att göra med något annat än vår natur och fornhistoria, där våra förfäder levde i symbios med naturen, krafterna och årstiderna.

/Björn Johansen