Vårblot 2018 vid Anundshög

  4

  När:
  17 mars, 2018
  Kl:15:00 - 18:00

  Vart:
  Anundshög, Västerås


  Bifrostfolkets Blotlag inbjuder till Vårblot vid mäktiga Anundshög i Västerås.
  Lördagen den 17 mars kl 15.00 börjar Blotet.
  Efter Blotet kan man med fördel hålla en picknick på denna mäktiga plats om vädret tillåter.
  Om vi blir ett gäng från Sthlm så hyr vi någon typ av minibuss som vi kommer att dela avgiften för, annars så tar man sig dit på egen hand.

  Koordinater59°37′50″N 16°38′41″Ö / 59.63056°N 16.64472°Ö

  Anundshög är Sveriges största gravhög. Den är 9 meter hög och har en diameter på 64 meter. Anundshög är antagligen från 5- 700 e.kr. Högen är byggd på ett bottenlager av lera. På lerlagret har den döde bränts. Resterna har sedan täckts med ett röse av stenar, som täcktes med grästorvor och jord. Många människor deltog i arbetet med att bygga Sveriges största gravhög.

  Fornlämningarna kring Anundshög visar tydligt att området var kärnan i ett maktcentrum under järnåldern. Vi kommer kanske aldrig att få veta hur stor makt som var samlad här, men en kunglig makt var det. I början av medeltiden verkar det som om någon avsiktligt försökt utplåna detta maktcentrum. Skeppssättningarna förstördes, runstenen vräktes omkull och det kungliga godset som måste ha funnits på platsen styckades upp. I våra dagar finns inte ens namnet på det kungliga godset bevarat utan namnet ersattes under medeltiden av namnet på högen – Anundshög.
  Läs mer om denna mäktiga plats.

  http://wadbring.com/historia/undersidor/anundshog.htm

  Blotförrättare RBA Peter Kåhl och Cajsa Falk.

  Glöm INTE att ta med en sten hemifrån för byggandet av en Harg…

  Anmäl er här

  Kategorier