Blotlag Gungnir Bjuder Till Midvinterblot 7 Januari 2023

Blotlag Gungnir Bjuder Till Midvinterblot

Datum:

januari 7, 2023

Tid:

14:30

Plats:

Amundtorp Gravfält

English (Engelska)

Plats: Amundtorp Skeppssättning
Datum: 7/1
Tid: 14:30
Kontakt: [email protected]
Förrättare: Håkan Ljunggren, Lena Svensson

Gungnir Blotlag inbjuder till midvinterblot vid Amundtorps Skeppssättning med efterföljande gille med mat den 7/1 kl 14.30

Menyn består av:
Långkokt älg med toner av chili och ale.
Rostade rotfrukter.
Sauterade alt smörkokta primörer.
Gräddsås av köttets sky med fräst blomkålssvamp och en touch av mjöd.
Rågbröd
Mjöd.

Lokal för gillet meddelas inom kort.
Fler delar av eventet planeras och meddelas så snart det faller på plats.
Pris för gille inkl mat: 200:-
Betalas via Swish efter anmälan via mail. (Märks midvinterblot)

Amundtorps gravfält består av en välbevarad skeppssättning, domarringar och olika typer av stensättningar. Gravarna härstammar troligen från “folkvandringstiden”, d v s äldre järnålder 400-500 e Kr. Fältet ligger i mycket vacker natur på Billingens västsluttning, med utsikt över Hornborgasjön.

Järnåldersböndernas gravar.
Under järnåldern (ca 500 f Kr – 1050 e Kr) växte gårdsgravfält fram inom de allt mer etablerade jordbruksbygderna.
De döda brändes vanligen innan de gravsattes. De kremerade benen lades i en urna som därefter sattes ner i marken. Gravgåvorna har också bränts i flammorna. Mest är det vardagliga föremål, som dräktspännen och redskap, men ett högre socialt skikt kunde få med sig praktfulla vapenuppsättningar, smycken och andra dyrbara gåvor. Det var också vanligt att den döda fick husdjur och matvaror med sig. Brända ben av hund hittas i de flesta gravar. Gravgömmorna täcktes av olika anläggningar av sten eller jord. Det kunde vara rösen, högar, stensättningar i varierande former, resta stenar, domarringar, treuddar och skeppsformiga stensättningar.

Olika former på gravar
De olika formerna på gravarna är säkert uttryck för den gravlagda betydelse eller personlighet på något sätt. Detta symbolspråk är dock för alltid borttappat och vi förstår inte dessa tusenåriga budskap.
Gravfältet här består av åtta synliga gravar med olika form och utseende – en skeppssättning, två runda stensättningar, en rektangulär stensättning, en kvadratisk stenkrets och tre domarringar. År 1938 gjordes en arkeologisk undersökning på gravfältet. Inuti en kvadratisk stenkrets hittades en grop med svart jord och utspridda brända ben samt bitar av en lerurna. Här låg även två bronsnålar, flera glaspärlor, några beslag och två kammar. Fynden kan dateras till folkvandringstid (400 – 550 e Kr) De två nålarna tyder på att det var en kvinna som gravlagts i stenkretsen. Tidigare antogs det att runda stenkretsar var tingsplatser och de kallades därför också för domarringar. Undersökningen här på Amundtorp bidrog till att ändra denna uppfattning.
När man hittade ben och gravgåvor i stenkretsarna förstod man att de måste vara gravar. Den ståtligaste anläggningen här på gravfältet är skeppssättningen. De resta stenarna bildar formen av ett skepp, kanske symboliserar skeppet den dödes farkost till dödsriket.

Vägbeskrivning/Karta: https://goo.gl/maps/s2ioBvaBvaNDNvY17
Varmt välkomna!

Plats:

  • Amundtorp Gravfält
  • Broddetorpsvägen
  • Skara Ö
  • Västra Götaland
  • Sverige

Datum & Tider:

  • januari 7, 2023 14:30
Dela detta evenemang

Blotförrättare:

LÄGG TILL I DIN KALENDER