Blotlag Bifrost Bjuder Till Segerblot 8 April 2023

Blotlag Bifrost Feat

Datum:

april 8, 2023

Tid:

14:00

Plats:

Jordbro Gravfält

Plats: Jordbro gravfält
Datum: 8/4
Tid: 14:00
Blotförrättare: Tommy Viklund
Kontaktperson: [email protected]
 
(Samling kl 13:30 vid Jordbro pendeltågsstation för de som åker kollektivt)
Varmt välkomna till Segerblot med Blotlaget Bifrost.
Är det första gången du kommer på ett blot?
Då kan det vara bra att veta att du bör ha ett dryckeshorn (En vanlig mugg går också bra) till de skålar som utbringas. Skåldryck är generellt alkoholhaltig (Mjöd), men det finns alkoholfritt alternativ till de som hellre föredrar att skåla med det.
 
Även en blotgåva bör medtagas, som kan vara i form av bröd, nötter och frön, örter, grönsaker och rotfrukter, det som naturen och djuren själva kommer ha glädje av. Vi undviker gärna att blota kött av praktiska och hälsomässiga skäl.
 
Vi brukar även bygga ett harg (Ett litet röse med sten) vid våra blot för att skapa kraftplatser vid bloten, och varje blotdeltagare kan ta med sig en sten från sin hemort, lämplig storlek är ungefärligt en vuxen persons knutna näve.
 
Tänk på att klä er varmt då blotet hålls under bar himmel, och ha gärna med er varm dryck för att hålla värmen.
 
Det brukar vara vanligt att man gemensamt fikar i det fria, eller rör sig mot något fik, restaurang eller bar efter blot för att hinna samtala med trosfränder, så boka gärna in en extra stund utöver blotet.
 
Från NAS Hemsida om segerblotet:
Segerblotet är det 3:e blotet som Oden stiftar lag på i Svitjod, och sker vid sommarens början. Även detta blot är omtvistad om när det ska ha skett, vissa påstår att det är vid vårutjämningen andra vid Valborgsmässoafton. Men det står klart och tydligt att blotet ska ske vid sommarens början (idag enligt den gregorianska kalendern 14 april).
Det finns inte mycket nedtecknat om segerblotet men det är ett blot för framgång och seger.
Segerblotet sker vid den fjärde fullmånen efter den första nymånen efter vintersolståndet och tros vara i tre nätter med start på den kvällen som fullmåne är.
 
Om platsen: Detta fungerade som begravningsplats daterat äldre järnålder (500 f kr-550 e kr) och syns idag genom resta stenar, stenformationer och små kullar, det finns idag 800 kända gravar men man tror att det finns långt många fler längre ner i marken.
 
Hitta hit:
Med bil från söder – sväng av E4 vid avfart 147 trafikplats Fittja och följ riksväg 259 tills du når Jordbro.
Med bil från norr – Från E4 mot söderledstunneln och tag där avfart så du kommer in på väg 73 och sedan följer du väg tills du når Jordbro.
Kollektivt: Information för att planera din resväg på www.sl.se
 
Tveka inte att höra av dig vid frågor!
Väl mött hedning!

Plats:

  • Jordbro Gravfält

Datum & Tider:

  • april 8, 2023 14:00
Dela detta evenemang

Blotförrättare:

LÄGG TILL I DIN KALENDER