NAS Distrikt Syd Håller SommarBlot

  273
  NAS Distrikt Syd
  Map Unavailable

  När:
  15 June, 2019
  Kl:16:00

  Vart:
  Järrestads hällristningar, Simrishamn


  Plats: Järrestads hällristningar
  Datum: 15 Juni
  Tid: 16:00

  Blotförättare Lisa
  Kontakt person: magnus.andersson@asa-samfundet.se

  Järrestads hällristningar även kallad för Dansarens häll: Järrestads hällristningar är en unik kalkhäll med ett väldigt tätt mönster av uthuggna hällristningar från Bronsåldern.
  Vilken funktion denna plats har haft för våra förfäder kan vi bara gissa på men den vedertagna uppfattningen är att det var en viktig ceremoniell plats pga de 210 hällristningar som föreställer skor & fötter som nästan alla (endast tiotal är riktade åt annat håll) riktas åt sydost där solen går upp vid vintersolståndet, årets kortaste dag.
  Kalkhällen består av flertalet hästar, ryttare, solhjul spiraler, skepp, ormar, skålgropar, yxor, skor, fotsulor och så klar den exceptionella 1 meter stora hällristningen “Dansaren”.
  Dansaren står i täten av alla hällristningarna som är riktade mot sydost och instruerar huvudpersonen i ritualen att dansa med vintersolståndets soluppgång för ögonen. Att dansa till solens ära vid vintersolståndet, då solhjulet vänder och får ny kraft, tillhör en av de allra äldsta europeiska traditioner vi känner till.

  Välkomna

  ANMÄL ER HÄR

  Kategorier