Gudinnor

GUDINNOR

Denna text är tillägnad några av Gudinnorna. De omtalas inte lika mycket som Gudarna men har inte minst lika mycket plats i historien. Freja känner de flesta till, vi blotar till henne på midsommar, men vilka är de andra?
De skrivs med både nutida och fornnordisk titel och en kort beskrivning .

EIR (Eir)
Hennes namn betyder fred och försoning. Hon är läkekonstens gudinna och det är hon som ger botemedel sin verkan.

FJORGYN (Fjorgyn)
Hon är jordens, åskans och regnets gudinna och allt som växer är hennes förtjänst. Tillsammans med Oden fick hon sonen Tor och hon är även mor till asa-drottningen Frigg.

FREJA (Fröja, Gefn, Härn, Mardöll, Menglöd, Syr) (Freyja)
Njords dotter och Frejs tvillingsyster. Freja är vanernas främsta gudinna, Kärlekens och fruktbarhetens gudinna och hon vårdar över mödrar och barn. Hennes boning heter Folkvang. Freja är dock inte enbart kärleksgudinna utan har även en krigisk funktion, hälften av de som stupar i strid kommer till hennes sal Sessrúmnir. Medan den andra hälften kommer till Odens salar.

FRIGG (Frigg)
Asarnas och asynjornas drottning, dotter till Fjorgyn och Odens hustru. Hon har vetskap om alla människors och gudars öden, men det är inte lätt att få henne att avslöja något om detta. Frigg är även äktenskapets och moderskapets gudinna.

GEFJON (Gefjon)
Plogens och åkerbrukets gudinna. Hon är gift med Odens son Skjold och i jättarnas land födde hon fyra söner som hon förvandlade till oxar. Dessa plöjde sedan land åt människorna.

HEL (Hel)
Hon är dödsrikets gudinna. Halva hennes kropp är blå som ett lik, den andra har de levandes färg. Hon är dotter till Loke och jättekvinnan Angerboda vars namn betyder ”hon som bådar sorg”. Fenrisulven och Midgårdsormen är hennes bröder. Det underjordiska riket som hon härskar över bär hennes namn och där är allt lika dystert som gudinnan själv.

HILD (Hildr)
Hon är en av Freyas valkyrior. Hon är en av dem som väljer ut fallna stridande som får komma till Valhall.

IDUN (Idúnn)
Idun vaktar de äpplen som gudarna äter för att inte åldras.

RAN (Rán)
Ran är en jättinna som med ett stort nät fångar in drunkade män från havet och för dem till sin boning på havets botten där hon bjuder till fest.

SIV (Sif)
Siv är Tors maka. Hon är den vackraste av kvinnor, har långt vackert hår och är mycket tystlåten.

SNOTRA (Snotra)
Omdöme och en elegant utstrålning står Snotra för. Det är från henne allt vad klokskap härstammar ifrån.

Varför vi väljer att inte ta upp allt och alla i denna text är naturligtvis först och främst för att vi har Henriks häfte att läsa, och att det skulle bli en alldeles för lång text för att orka sitta och läsa igenom på datorn. Dessa nämnda är också av olika raser, Asar, jättar osv. detta kan man fördjupa sig i när man läser häftet. Många kommer säkert att finna nya makter som de inte läst om tidigare, nya gudinnor som är värda att blotas till. Inom parentes står det om gudinnan i fråga nämns under flera namn.